„Zašto (ne) bicikliraš?“ je takmičenje u okviru kojeg se prijavljene osnovne škole sa teritorija opština Savski venac i Stari grad u Beogradu takmiče da na što kreativniji način odgovore na pitanje – zašto (ne) bicikliram. Želimo da se podstaknemo decu i mlade sa ovih opština u kojima se beleži najveće zagađenje vazduha u Beogradu, da kroz zajedničke aktivnosti  aktivno učestvuju u promociji biciklizma kao ekološki prihvatljivog vida transporta.

Zadatak učesnika je da dostave svoje originalne video priloge na zadatu temu. Video prilozi treba da doprinesu razvijanju svesti o značaju biciklizma i kretanja, zaštiti i unapređivanju životne sredine i javnog zdravlja, povećanju bezbednosti u saobraćaju uz korišćenje pametnih tehnologija, i da pomognu uvođenje biciklizma i održivog transporta u naše gradove. Stvaranje video priloga treba da podstakne i saradnju među učenicima i učenicama kao i razvoju zdravih, pozitivnih vrednosti i ponašanja u skladu s tim vrednostima. Razmena iskustava i njihove zajedničke aktivnosti  treba da vode što češćoj (stalnoj!) i bezbednijoj vožnji bicikla.

Takmičenje „Zašto (ne) bicikliraš?“ će biti organizovano na Jutjub platformi ŽiR-a, od 10. do 30. septembra 2018. godine. Učesnici/osnovne škole mogu da se prijave za takmičenje ŽiR-u (office@zir.org.rs) slanjem video priloga, koji će biti postavljeni na YouTube kanalu i na internet platformama i društvenim mrežama ŽiR-a i saradnika/partnera projekta. Gledaoci video klipova će na osnovu kreativnosti glasati i odabrati školu koja će dobiti poklon. Škola sa najkreativnijim video prilogom će biti proglašena najkasnije 4 dana nakon završetka takmičenja.

Poklon je:

  • Organizacija promotivnog događaja za sve učenike/ce u školi sa najkreativnijim video prilogom – uz učešće poznatog DJ, kreatora elektičnog bicikla Ono bikes na istom, promotera na biciklima, saradnika, partnera i organizatora.
  • Bicikl adekvatan uzrastu učenika/ca (marke POLAR)

 

 

Takmičenje „Zašto (ne) bicikliraš?“ organizuje udruženje Centar za unapređenje kulture života i rada ŽiR u okviru projekta „Grad u pokretu – ljudi na prvom mestu!“, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije. Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, ocenio je projekat kao koristan, posebno sa aspekta uključivanja najmlađih stanovnika Beograda, i podržao realizaciju. Projekat su, volonterski, podržali i partneri, Pedagoško društvo Srbije, Centar za edukaciju i razvoj ličnosti KRUGOVI, Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije UKUKS, Asocijacija Duga Ogranak Beograd, Asocijacija samostalnih aktivista, Asocijacija za borbu protiv side JAZAS, Culture Forward, Ono bikes i kreatori aprlikacije Pedaliranje.

Pravila i uslova učešća u takmičenju (pročitajte ovde) obavezni su da se pridržavaju svi učesnici takmičenja, saradnici, partneri i organizator. Verziju je moguće preuzeti, sačivati i reprodukovati.