Projekat “Sprot – gorivo budućnosti Srbije“, podržan od strane NIS i Grada Beograda, sprovodimo u Vinči, u želji da pokrenemo zajednicu da se aktivno bavi sportom, bez obzira na uzrast, pol i zdravstveno stanje.

Glavna aktivnost projekta je postavljanje teretane na otvorenom u okviru Fudbalskog kluba Vinča. Spremno čekamo da prođe jak minus i postavimo napravljene sprave.

Paralelno organizujemo nekoliko promotivnih događaja u saradnji sa Domom zdravlja “Dr Milivoje Stojković” Grocka/Zdravstvenom jedinicom Vinča i FK Vinča.

Prvi je već održan u Klubu penzionera u Vinči, gde su nas domaćinski dočekali i sa nama razgovarali o kardiovaskularnim bolestima i fizičkoj aktivnosti, pričali smo o tumačenju laboratorijskih analiza krvi i kako stilovi života mogu uticati na normalizaciju zdravlja. Razgovarali smo i o njihovim brojnim aktivnostima koje organizuju, Vinči i lepoti življenja. A onda su nas penzioneri ugostili kupusom, koji se sa svim potrebnim dodacima krčkao celu noć, i tolim napitkom. Sa Vinčanima su razgovarali laboratorijski tehničar Biljana Nastić, dr Nebojša Blagojević i dr Farida Bassioni-Stamenić.

 

Uspostavljena je saradnja sa Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” radi promocije fizičke aktivnosti i prevencije kardiovaskularnih i ostalih bolesti uzrokovanih fizičkom neaktivnošću u skladu sa republičkim programima. IJZ Srbije je donirao promotivne majice i šolje u vezi sa fizičkom aktivnošću i zdravim stilovima života.