Problem klimatskih promena i zaštite životne sredine nas sve ozbiljno zaokuplja poslednjih godina i otvara mnoga pitanja: kako da unapredimo transport, zdravlje i životnu sredinu, koje korake da preduzmemo i kakva je uloga nadležnih institucija.

Brzi rast drumskog saobraćaja utiče na zdravlje i životnu sredinu. Doprinosi povećanju emisije gasova staklene bašte, klimatskim promenama i sedentarnom načinu života. Rastu i eksterni troškovi transporta, smanjuje se društvena interakcija, gubi se životni prostor zbog puteva i površina za parkiranje.

Centar za unapređenje kulture života i rada – ŽIR u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije sprovodi kampanju „Grad u pokretu – ljudi na prvom mestu!“, koja će trajati od 16. do 24. septembra 2017. godine.

 

Želimo da u javnosti razvijemo svest o značaju kretanja, održivog transporta, biciklizma, bezbednosti u saobraćaju, smanjenju emisije štetnih gasova, klimatskim promenama, zaštiti i unapređenju životne sredine i javnog zdravlja, kao i razvoju zelene ekonomije. Korišćenje pametnih tehnologija, kao što su aplikacije i onlajn platforme, mobilnost čini efikasnijom i efektivnijom.

Kampanja je deo aktivnosti značajnih za sprovođenje Pariske Deklaracije i Panevropskog programa transporta, zdravlja i životne sredine (THE PEP/Transport, Health and Environment Pan European Programme) koje će se sprovoditi u Republici Srbiji u narednom periodu.

Saradnici kampanje su aktivisti projekta „Pedaliranje“, čiji je cilj stvaranje aplikacije koja će olakšati svakodnevno kretanje biciklista po Beogradu i njihovo povezivanje.

Kampanju čine informisanje kroz društvene mreže i promotivna biciklistička vožnja u nedelju, 24. septembra 2017. godine, sa početkom u 11 časova, od Sportsko-rekreativno-poslovnog centra “Milan Gale Muškatirović” („25. maj“) do Ade Ciganlije.

Konferencija za novinare Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Centra za unapređenje kulture života i rada – ŽIR biće održana 22. septembra u 12 sati,  u sali 320 SIV-a 3 (Omladinskih brigada 1, Novi Beograd).

Na konferenciji će govoriti:

  • Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra Sektora za planiranje i upravljanje u životnoj sredini Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije
  • Biljana Filipović, šef Odseka za međunarodnu saradnju i održivi razvoj u oblasti životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije
  • Dina Čubrić, članica autorskog tima projekta „Pedaliranje“
  • Farida Bassioni Stamenić, predsednica Upravnog odbora Centra za unapređenje kulture života i rada, ŽIR